print

Na području SBK u izvršenim kontrolama izrečene kazne u iznosu 68.750,00 KM

Objavljeno:20.05.2024

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik izvršili su 17.05.2024.godine 29 inspekcijskih nadzora tzv. akcija na području Fojnice, Viteza, Busovače, Novog Travnika, Gornjeg Vakufa - Uskoplja, Kiseljaka i Bugojna. Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i druge uslužne djelatnosti.

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su 12 neprijavljenih radnika, 1 poreznog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i 14 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja zapečaćena su dva objekta i izdato je 28 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 68.750,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

 

Porezna uprava Federacije BiH