print

Na području Tuzlanskog kantona izvršeno 40 kontrola

Objavljeno:28.02.2024

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla izvršili su 27. 2. 2024. godine 40 inspekcijskih nadzora na području Tuzle, Lukavca, Živinica, Banovića, Kalesije, Gračanice i Doboj Istoka, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. Inspekcijskim nadzorima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 10 neprijavljenih radnika i 14 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je osam objekata i izdato je 27 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 74.800,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala  https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, prijave putem:

-e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

-SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

-besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

-pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti”.

 

Porezna uprava Federacije BiH