print

U 16 inspekcijskih nadzora na području SBK izrečene kazne u iznosu 41.750,00 KM

Objavljeno:28.07.2023

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik su 27.07.2023. godine izvršili 16 inspekcijskih nadzora na području Travnika, Bugojna, Donjeg Vakufa, Viteza, Busovače i Kiseljaka.

Kontrole su izvršene kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, pekarstva, trgovine i druge uslužne djelatnosti. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. 

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 11 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i 9 neprijavljenih radnika.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja izdato je 16 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 41.750,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.