print

Izvršena 72 inspekcijska nadzora na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona

Objavljeno:13.01.2023

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Mostar i Tuzla izvršili su ukupno 72 inspekcijska nadzora tzv. akcije, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.  

Kontrole su 11.01.2023. godine izvršene na području Mostara, a 12.01.2023. godine na području Lukavca, Tuzle i Živinica, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su 22 neprijavljena radnika, 19 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, dva obveznika koji nisu imali instaliran fiskalizirani fiskalni uređaj i četiri obveznika koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je 10 objekata, a u 29 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 103.400,00 KM.

 

 

Porezna uprava Federacije BiH