print

U 48 kontrola na području Tuzle i Kalesije zatečeno 12 radnika na crno

Objavljeno:14.09.2022

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla su 13.09.2022. godine izvršili 48 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Tuzle i Kalesije.  

U izvršenim kontrolama otkriveno je 12 neprijavljenih radnika,  14 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i 1 objekt koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 11 objekata i izdato 39  prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 86.900,00 KM.

 

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH također poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem:

  • e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
  • SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
  • besplatnog poziva na broj 080 020 333 i
  • pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

 

                                                                               Porezna uprava Federacije BiH