•        

  Obavještenje o primjeni novog Pravilnika o mišljenjima Porezne uprave

         

  Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da je u „Službenim novinama Federacije BiH“, broj 32/24 objavljen novi Pravilnik o mišljenjima Porezne uprave koji se primjenjuje od 01.06.2024. godine.

 •        

  Osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2024. godinu

         

  Obavještavamo porezne obveznike da su u "Službenim novinama Federacije BiH broj:04/24 objavljene Osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2024. godinu.

   

 •        

  Obavijest za porezne obveznike - poljoprivrednike u vezi s pravom plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu

         

  Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike – poljoprivrednike da je Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak ("Službene novine Federacije BiH", broj: 85/23), koji je objavljen u Službenim novinama FBiH 03.11.2023. godine, propisano da pravo na paušalno oporezivanje imaju i porezni obveznici koji obavljaju djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost, a što uključuje i djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova.

 •        

  Poziv za podnošenje poreznih prijava za 2023. godinu

         

  Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike: pravna lica, poduzetnike i građane da u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i drugim poreznim zakonima i podzakonskim aktima podnesu sljedeće porezne prijave:

 •        

  Vodič za prijavu, obračun i uplatu doprinosa za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi

         

  Porezna uprava Federacije BiH predstavlja Vodič za prijavu, obračun i uplatu doprinosa za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi za slučajeve invalidnosti i smrti uslijed povrede na radu i profesionalne bolesti.

 •        

  Brzo i jednostavno provjerite da li Vam je poslodavac uplatio doprinose

         

  Porezna uprava Federacije BiH, svim zaposlenim licima, omogućila je uslugu kojom je na brz i jednostavan način moguće provjeriti da li su im uplaćeni doprinosi. Ovu uslugu mogu koristiti osigurana lica koja su obavezno osigurana (zaposlene osobe) u skladu sa zakonima kojima se reguliše penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u Jedinstvenom sistemu Porezne uprave Federacije BiH.

 •        

  Obavijest za poslodavce i zaposlene - Porezna kartica (Obrazac PK–1002)

         

  Poštovani porezni obveznici,

  u toku kontrole promjene, unosa i izdavanja poreznih kartica utvrđeno je da se kao izdržavani članovi porodice upisuju osobe čija su mjesečna primanja veća od 300,00 KM, a koja se odnose na plaću, penziju, invalidske dodatke, alimentaciju ili druga lična primanja.

 •        

  Obavještenje poslodavcima sa sjedištem u Republici Srpskoj koji zapošljavaju radnike s prebivalištem u Federaciji BiH

         

  Obavještavamo poslodavce koji imaju sjedište u Republici Srpskoj, a zapošljavaju radnike s prebivalištem u Federaciji BiH da se obračun doprinosa za ove zaposlenike vrši u skladu s propisima o doprinosima koji se primjenjuju u Republici Srpskoj.

 •        

  Prijavite nepravilnosti

         

  Poštovani građani,
  ovo je vaša domovina u kojoj  trebate biti sretni i zadovoljni. Ne dozvolite da vašu sreću i prosperitet ugrožavaju oni koji izbjegavaju plaćanje poreza državi.

  Zato vas pozivamo da učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskreciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti: pozivom na besplatan broj 080 020 333, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, ili putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba .   

080 020 333
Besplatan poziv za pitanja/primjedbe/prijave.

Novosti

Porezna uprava Federacije BiH je uprava u sastavu Federalnog ministarstva finansija/financija. Ovakva organizacija Porezne uprave postoji od 2002. godine,  kada je donesen Zakon o Poreznoj upravi Federacije BiH. Porezna uprava Federacije BiH je organizovana na dva nivoa, i to na nivou Središnjeg ureda sa sjedištem u Sarajevu i na nivou deset (10) kantonalnih poreznih ureda sa pripadajućim poreznim ispostavama (73 ispostave).


Više

Porezna uprava nadležna je za provođenje i izvršavanje aktivnosti iz oblasti svih vrsta federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih poreza i doprinosa, taksi, posebnih naknada, članarina turističkih zajednica, članarina obrtničkih komora i novčanih kazni za porezne prekršaje.

Unutrašnja organizacija Porezne uprave, vrste organizacijskih jedinica, njihova nadležnost, sistematizacija radnih mjesta sa opisom poslova grupisanih prema vrsti, stepenu složenosti, odgovornosti i drugim uslovima za njihovo izvršenje utvrđena je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Porezne uprave koji je u primjeni od juna 2013. godine. Više

Organizacijsku shemu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine možete preuzeti Ovdje.


Kontakt


Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine


Ul. Husrefa Redžića br. 4
71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 289 800
Fax: +387 33 206 535
E-mail: