print

Javni poziv Porezne uprave Federacije BiH

Objavljeno:16.05.2017

Poreznim obveznicima

Porezna uprava poziva sve obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata.

Iako je Uprava samo u 35 jednodnevnih akcija zapečetila 2.000 objekata i izrekla novčane kazne u iznosu od 12.363.530,00 KM, njen osnovni i primarni cilj nije kažnjavanje, pečaćenje i zatvaranje objekata, niti će to ubuduće biti. Cilj Uprave je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika. Zato, molimo vas da svoje obaveze izvršavate blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljujete i plaćate, da prijavite svakog radnika, odnosno da poslujete u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima i zahvaljuje se svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju porezne obaveze.

 

Radnicima koji rade na crno

Porezna uprava Federacije BiH poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Porezna uprava će sve prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika. Samo prijavom moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko - invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.  Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da pomognu vama. Porezna uprava je odlučna da vam pomogne! Da li ste vi odlučni da pomognete sebi?

Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavaju svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac.

Budite partner Porezne uprave u sprečavanju rada na crno!

 

Građanima

Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i ne plaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti – budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. Vaš odaziv nije „cinkarenje“. Oni koji to nazivaju „cinkarenjem“ ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Poštivanje poreznih zakona i blagovremeno izvršavanje poreznih obaveza je za dobrobit svih nas, za našu sadašnjost i budućnost, a neplaćanje poreza i nezakonito bogaćenje pojedinaca donosi štetu cijelom društvu. Zato vas pozivamo da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijavite Poreznoj upravi.

Budite saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja.

  

Računovođama i revizorima

Vaša struka može i treba obaviti značajnu ulogu u sprečavanju nelegalnih aktivnosti poreznih obveznika i odgovornih lica, na način da svojim savjetima i aktivnostima utičete da ova lica ne vrše nezakonite radnje, a da one koji to čine prijavite Poreznoj upravi. Pozivamo vas da radite na način koji služi javnom interesu i da postupate u skladu sa važećim zakonima, kao i da se suzdržite od bilo kojeg ponašanja koje može štetiti javnom interesu i biti diskreditirajuće za računovodstvenu i revizijsku profesiju.

Kako ne bi bili učesnici u vršenju nezakonitih aktivnosti, pozivamo vas da Upravi prijavite sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljate aktivnosti. Vaša dužnost i odgovornost je da djelujete u javnom interesu i u skladu sa pravilima struke, da zaštite sebe i profesuju koju obavljate.

Porezna uprava će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti računovođama i revizorima čiji se klijenti pojavljuju kao akteri izbjegavanja i neplaćanja javnih prihoda.

Budite partner Porezne uprave.

 

Medijima

Porezna uprava se zahvaljuje svim medijima na saradnji i razvijanju percepcije o plaćanju poreznih obaveza. Svojim izvještavanjem o našem radu doprinijeli ste transparentnijem radu Porezne uprave i podizanju ukupne svijesti poreznih obeznika da izmiruju svoje obaveze. Pozivamo vas da i dalje pratite rad Porezne uprave i razvijate percepciju o plaćanju poreznih obaveza.

Države koje nemaju uređen porezni sistem su na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država. Napravimo sinergiju i učinimo svi korak da naša domovina zauzme što bolje mjesto na tabelama uređenih država. Porezna uprava je spremna i odlučna, a jeste li vi?

Prijave se mogu dostaviti putem:

 

Vaša Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine