print

Porezna uprava Federacije BiH u jednom danu izvršila 220 inspekcijskih nadzora i otkrila 67 neprijavljenih radnika

Objavljeno:11.04.2017

Porezna uprava Federacije BiH je 10. aprila  2017. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 220 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 67 neprijavljenih radnika, 14 objekata u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 66 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 21 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 40 objekata i izdato 129 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 330.220,00 KM.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sistem (poreznu politiku i poreznu upravu) na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, da imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i da po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država. Zbog toga se zalaže za pravednu, racionalnu i efikasnu Upravu i nastoji  inicirati izgradnju pravednog, jasnog i stabilnog poreznog sistema koji će odgovoriti potrebama razvoja zemlje.

Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. 

Porezna uprava Federacije BiH poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu.  Porezna uprava će sve pristigle prijave tretirati u skladu sa svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima i poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika. Jedino tako će mnogi od vas ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da pomognu vama.

Prijave se mogu dostaviti putem:

  • e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
  • putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
  • putem besplatnog poziva 080 020 333, i
  • putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“.

                                                                   

 Vaša Porezna uprava Federacije BIH