print

U 15 kontrola na području USK zatečeno 9 radnika na crno

Objavljeno:10.10.2022

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Bihać su 06.10.2022. godine izvršili 15 inspekcijskih brzih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području: Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta i Bužima, a s ciljem provjere zakonitost rada, zapošljavanje radnika na crno, provjere poštivanje Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima.

Nepravilnosti u poslovanju utvrđene su kod 13 poreznih obveznika. Otkriveno je 9 neprijavljenih radnika, a kod 7 poreznih obveznika je utvrđeno da nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, doneseno je 7 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti pečaćenjem poslovnih prostorija i izdato je 15 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od  25.800,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

 

 

 

Porezna uprava Federacije BiH