print

RCC ESAP 2 JE OMOGUĆIO STUDIJSKU POSJETU PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA FINANSIJA, RADA I TRANSFERA, POREZNE UPRAVE I INSPEKCIJE RADA IZ PRIŠTINE POREZNOJ UPRAVI FEDERACIJE BIH U OBLASTI NEPRIJAVLJENOG RADA

Objavljeno:23.09.2022

Učesnici studijske posjete na temu neprijavljenog rada u Sarajevu, 20-21. septembar 2022. (Foto: RCC ESAP 2)


Dvodnevna studijska posjeta Poreznoj upravi Federacije BiH od strane predstavnika Ministarstva finansija, rada i transfera, Porezne uprave i Inspekcije rada iz Prištine u Sarajevu 20-21. septembra 2022. (Foto: RCC ESAP 2)

 

RCC ESAP 2 organizuje dvodnevnu studijsku razmjenu između Porezne uprave Federacije BiH i Ministarstva finansija, rada i transfera, Porezne uprave i Inspekcije rada iz Prištine

 

Sarajevo – Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine ugostila je predstavnike Ministarstva finansija, rada i transfera, Porezne uprave i Inspekcije rada iz Prištine tokom dvodnevne radne posjete posvećene metodama za otkrivanje neprijavljenog rada. Posjeta je organizovana u okviru projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2) kojeg provodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

“Drago mi je da smo imali priliku ugostiti naše kolege iz Prištine i predstaviti im naše aplikacije: aplikacija Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa za zaposlene; i TAF ADRIS aplikacija koja pomaže zaposlenicima Porezne uprave, odnosno inspektorima prilikom vršenja inspekcijskog nadzora”, rekao je Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH, dodavši kako vjeruje da će kolege moći koristiti informacije dobivene kroz ovu razmjenu u svom budućem radu“.

Ova radna posjeta uključivala je prezentaciju pravnog konteksta u kojem djeluje Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, ali i specifične politike, prakse i IT rješenja koja se koriste u svakodnevnom radu sa strankama i u terenskim inspekcijskim kontrolama. Gostujući partneri imali su priliku steći detaljan uvid u IT rješenja i aplikacije, uključujući i rezultate proizašle iz njihove primjene. Partneri očekuju da će ove informacije koristiti u planiranim reformskim naporima koji se tiču uspostavljanja jedinstvenog registra zaposlenih.

Agron Hamiti iz Porezne uprave iz Prištine se u ime svojih kolega zahvalio RCC ESAP 2 projektu koji je omogućio ovu razmjenu, te izrazio zadovoljstvo posjetom, ističući važnost međusobne razmjene te ocijenivši istu korisnom, ali i potrebnom: „Kroz ovakve razmjene vidimo neke stvari koje možemo preuzeti od naših kolega, a možda će i oni u našem radu naći nešto što bi im moglo biti od pomoći"

Video možete pogledati na linku:  https://www.youtube.com/watch?v=sKGHMSIOmxs

https://www.esap.online/news/167/rcc-esap-2-facilitates-staff-exchange-on-undeclared-work-between-tax-administration-of-federation-of-bosnia-and-herzegovina-that-hosted-representatives-of-ministry-of-finance-labour-and-transfers-tax-and-labour-inspectorates-from-pristina