print

U INSPEKCIJSKIM NADZORIMA NA PODRUČJU ZAPADNOHERCEGOVAČKOG KANTONA OTKRIVENO 17 RADNIKA NA CRNO

Objavljeno:29.08.2022

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

U INSPEKCIJSKIM NADZORIMA NA PODRUČJU ZAPADNOHERCEGOVAČKOG KANTONA OTKRIVENO 17 RADNIKA NA CRNO

 

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u dane 23.08., 24.08., 26.08., 27.08. i 28.08.2022. godine izvršili 64 inspekcijskih brzih kontrola na području Ljubuškog, Gruda, Posušja i Širokog Brijega. Ovim kontrolama su bili obuhvaćeni priređivači igara na sreću, kao i porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 17 neprijavljenih radnika, 20 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i dva objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 16 objekata, a u 33 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 74.900,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH također poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem:

e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

 

                                                                                               Porezna uprava Federacije BiH