print

Izvršeno 26 kontrola na području HNK i izrečene kazne u iznosu 30.600,00 KM

Objavljeno:27.04.2022

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalni porezni ured Mostar su 26.04.2022.godine izvršili 26 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Čapljine, Čitluka, Jablanice i Mostara. Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su dva neprijavljena radnika, osam obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i jedan objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, zapečaćena su dva objekata i izdato je 14 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 30.600,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

 

 

Porezna uprava Federacije BiH