print

Program USAID/INSPIRE podržava Poreznu upravu FBiH u provedbi Zakona o roditelju-njegovatelju FBiH

Objavljeno:21.04.2022

Direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE Jasmin Bešić i zamjenik direktora Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Slobodan Vukoja potpisali su danas memorandum o razumijevanju.

Program će pomoći u provedbi Zakona o roditelju-njegovatelju Federacije BiH. Kako bi Porezna uprava FBiH provela Zakon u praksu, zbog propisane nove vrste isplate, potrebno je prije toga uraditi određene izmjene u internim aktima i softverskim aplikacijama.

Program USAID/INSPIRE pomoći će Poreznoj upravi FBiH da što ranije započne korištenje beneficija korisnika radi kojih je Zakon i donesen.

 

U Bosni i Hercegovini roditelji/staratelji-njegovatelji djece i osoba s invaliditetom često nemaju priliku za zaposlenje, zbog potrebe za dvadeset četverosatnom brigom o djetetu ili osobi sa invaliditetom.

Kako bi pomogli ovim porodicama, na inicijativu Udruženja "Dajte nam šansu" iz Sarajeva, jednog od USAID-ovih korisnika sredstava, Zakon roditelj-njegovatelj usvojen je u Predstavničkom domu FBiH u julu, a u Domu naroda u septembru 2021. godine.

Ovo je prvi ovakav zakon u Federaciji BiH. Zakonom se želi roditeljima ili starateljima osoba sa invaliditetom priznati pravo na status roditelja-njegovatelja, te mu omogućiti mjesečnu naknadu u visini minimalne plaće uz pripadajuće doprinose. Procjenjuje se da pravo po osnovu ovog zakona može ostvariti od 4.000 do 4.500 porodica.

“Zakon je jako važan. U 80 posto slučajeva u BiH muškarac napusti porodicu kada se djetetu utvrdi invaliditet, pa čak i u trudnoći, prije rođenja djeteta. S obzirom na potrebu o 24-osatnoj brizi, majka automatski postaje socijalni slučaj. Ovaj zakon omogućava tim majkama i općenito roditeljima-njegovateljima da primaju naknadu za brigu”, rekao je tokom potpisivanja Memoranduma direktor Programa USAID/INSPIRE Jasmin Bešić.

“Hvala Vam na ovoj podršci. Hvala na svemu što ste dosad uradili i što pomažete Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine”, zaključio je zamjenik direktora Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Slobodan Vukoja.

USAID već duži niz godina podržava uspostavljanje sistema podrške osobama s invaliditetom i njihovim porodicama.

https://ppmg.ba/ba/vijesti/vijesti-projekta/1285-usaid-inspire-podrzava-poreznu-upravu-fbih-u-provedbi-zakona