print

U 48 kontrola na području ZDK izrečene kazne u iznosu 78.100,00 KM

Objavljeno:17.12.2021

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Zenica je 15. i 16.decembra 2021. godine izvršila 48 inspekcijskih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području: Breze, Zenice, Kaknja, Visokog, Žepča, Tešnja, Doboj-Juga, Usore i Maglaja, a cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 20 neprijavljenih radnika, 15 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 2 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 1 objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje  prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, zapečaćena su 4 objekata i izdato je prekršajnih 45 naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 78.100,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

 

 

Porezna uprava Federacije BiH