print

U 28 kontrola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zatečeno 11 neprijavljenih radnika

Objavljeno:24.11.2021

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Mostar je 23.11.2021. godine izvršila 28 inspekcijskih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.  Kontrole su izvršene na području: Mostara, Čapljine, Jablanice i Konjica, a cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 11 neprijavljenih radnika, 8 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1 obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i 2 objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, zapečaćeno je 6 objekata i izdato je 14 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 30.800,00 KM.

 

Porezna uprava Federacije BiH