print

Demant direktora Porezne uprave Federacije BiH na tekst objavljen na portalu "The Bosnia Times"

Objavljeno:16.09.2020

THE BOSNIA TIMES d.o.o.

Skenderpašina 1

71000 Sarajevo

N/r Glavnog i odgovornog urednika Nedžada Latića

Predmet: Zahtjev za obeštećenje u vidu opozivanja objavljenih neistinitih tekstova i izvinjenje

 

Poštovani,

dana 06.09.2020. godine, na Vašem portalu “The Bosnia Times”, na linku: https://thebosniatimes.ba/50247/ogorceni-radnici-porezne-uprave-hvala-vam-na-hrabrosti-i-istinitom-informiranju-gradjana-o-velikom-serifu-isovicu/, objavili ste tekst pod nazivom: OGORČENI RADNICI POREZNE UPRAVE: „Hvala Vam na hrabrosti i istinitom informiranju građana o (VELIKOM) ŠERIFU Isoviću”

U ovom kao i u prethodno objavljenom tekstu na vašem portalu ponovo su izneseni navodi i konstatacije koje su netačne, neprovjerene, pune laži i podvala, pri čemu ponovo od mene, suprotno odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH nije tražena izjava, niti mi je data prilika da se na navode prije objave izjasnim. Iznešeni navodi i konstrukcije, predstavljaju pokušaj diskreditacije i atak na mene lično, moje ime i poziciju direktora Porezne uprave Federacije BiH.

Iz objavljenih tekstova sasvim se može zaključiti da ničim izazvani vodite hajku i harangu protiv mene sa lažima i izmišljotinama na kojima bi zavidio i Gebels, a i Gebels nije lagao jednom, već je lagao u nastavcima...

Hrabrost je osobina poštenih, iskrenih i čestitih ljudi. Hrabar čovjek se bori za istinu, pravdu, slobodu i ostale vrijednosti. Hrabrost nije anonimno pisanje i lažno prijavljivanje. Hrabrost je potpisati istinu, a kukavičluk i haluciniranje je slanje anonimnih pisama i na njih se pozivati. Međutim, treba da znate da Vaši izvori nisu anonimni. Oni su već poznati i to su oni kojima je u ličnom interesu uskraćeno obilato korištenje resursa Porezne uprave i poreznih obveznika.

Svako imalo normalan se treba zapitati kakva je hrabrost objavljivati histerična anonimna pisma "nepoznatih" autora sa iskazanom patološkom mržnjom prema pozitivnim procesima u Poreznoj upravi i još pri tome pozivati Vas da lažne konstatacije i odgovore na iste tražite u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama. Posebno je interesantno što je anonimno pismo koje ste objavili staro skoro dvije godine i što je prema njegovom sadržaju dostavljeno svim medijima i niko ga do sada nije objavio osim vašeg “hrabrog“ portala, a koji će svoju hrabrost dokazivati u sudskom postupku. Sudski postupci koji će uslijediti, pokazat će da li je hrabrost objavljivati laži i anonimna pisma bez provjere ili je ipak u pitanju nešto sasvim drugo. Nadam se da vaš cilj nije podizanje čitanosti na vašem portalu objavljivanjem neistinitih sadržaja.

Obzirom da odgovore na pitanja po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, priprema i daje moj pomoćnik, te kako neko ne bi pomislio da moj pomoćnik preko Vas sam sebi postavlja zadatke tj. da sam postavlja pitanja i sam daje odgovore ili da se ne bi pomislilo da bi ja na njega u davanju odgovora mogao uticati i vršiti pritisak, pozivam Vas da se sa svojim izvorom “informacija“ obratite svim relevantnim institucijama (Tužilaštvu, SIPA-i, MUP-u i svim drugim kontrolnim institucijama), kako bi izvršili provjeru navoda koje ste iznijeli na svom portalu. Podsjećam Vas da sam ovu preporuku uputio i ministrici finansija u odgovoru poslatom prije skoro 2 godine.

Ja ne želim više trošiti svoje vrijeme u pisanju odgovora i demanta Vama. I ovaj odgovor ne pišem zbog Vas jer da je Vas zanimala istina ne biste postupili suprotno Kodeksu za štampu i potrudili bi se da spoznate istinu i prije objave bi provjerili objavljene navode. Odgovor pišem zbog drugih, zbog javnosti, a prevashodno radi istine kako laž koja se ponavlja i koja se ne demantuje kod javnosti ne bi dobila privid istine. Ja i na Vaša buduća pisanja vjerovatno neću reagirati i šta god vi činili to me neće zaustaviti da radim u punom kapacitetu na realizaciji cilja da Porezna uprava bude: pravedna, racionalna, efikasna, transparentna i poštovana institucija...

Sada ću Vas još samo podsjetiti da su mom imenovanju za direktora Porezne uprave Federacije BiH prethodile, naravno u moju korist: preporuke ombudsmena, privremena sudska mjera, sudska presuda i rješenje o izvršenju sudske presude i da nisam velik. VELIK je dragi BOG i tužba Njemu je konačna pravda i istina.

Nadam se da ce Vaš budući rad biti zasnovan na istini i provjerenim informacijama.

 

Tekst zahtjeva koji je dostavljen portalu "The Bosnia Times" može se vidjeti na linku ovdje  

 

S poštovanjem,

Sarajevo, 16.09.2020.godine                                                              Mr.sci. Šerif Isović