print

Porezna uprava Federacije BiH izvršila 9 kontrola i otkrila 13 neprijavljenih radnika

Objavljeno:30.04.2020

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer (29.04.2020. godine) u brzim kontrolama tzv. akcijama na području planine Bjelašnica  izvršili 9 kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 13 neprijavljenih radnika, 2 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja  u 6  slučajeva podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 21.600,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora,  zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID19 i smanjenog broja insepktora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

Porezna uprava će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

 

 

Porezna uprava Federacije BiH