print

Započnite 2020. godinu bez poreznih obaveza

Objavljeno:24.12.2019

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da je do kraja poslovne 2019. godine ostalo još pet radnih dana tokom kojih trebaju podnijeti nepodnešene porezne prijave i izmiriti svoje porezne obaveze i 2020. godinu započeti bez starih poreznih obaveza.

Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to:

  • za neplaćanje poreza na dobit do 100.000,00 KM,

  • za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000,00 KM,

  • za neplaćanje doprinosa do 5.000,00 KM, kao ni riziku

  • plaćanja kamate po stopi od 0,04% dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6%.

Cilj Porezne uprave Federacije BiH nije sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika. Naš cilj je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun.

Pozivamo i molimo porezne obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Blagovremenim isplatom plaća i plaćanjem poreznih obaveza dobivate zadovoljnog i produktivnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a zadovoljni radnik daje najbolje rezultate.

Porezna uprava Federacije BiH želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima i drugim propisima.

Porezna uprava Federacije BiH se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji su uredno izvršavali svoje porezne obaveze i poziva i ostale porezne obveznike da to blagovremeno čine.
 

Svim poreznim obveznicima Porezna uprava Federacije BiH želi sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu.

 

Vaša Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine