print

Reagiranje Porezne uprave Federacije BiH na navode gradonačelnika Fuada Kasumovića

Objavljeno:04.11.2019

Povodom teksta objavljenog na portalu "Klix" pod naslovom „Konaković i Kasumović u Zenici razgovarli o oporezivanju kladionica i zagađenju zraka“  dana 1.11.2019. godine, u cilju istinitog informisanja javnosti Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost o sljedećem:

Nisu tačni navodi gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da Porezna uprava Federacije BiH opstruira Grad Zenicu u naplati komunalne takse od kladionica. Kao što je i ranije isticala Porezna uprava Federacije BiH - Kantonalni porezni ured Zenica je blagovremeno izvršio razrez komunalne takse za porezne obveznike, ali su isti izjavili žalbe na rješenje Porezne uprave Federacije BiH, koje je Porezna ispostava Zenica bez odlaganja prosljedila Ministarstvu finansija Federacije BiH na nadležno postupanje.

Porezna uprava Federacije BiH ne može vršiti naplatu kako komunalne takse tako i ostalih dodatno utvrđenih poreznih obaveza, dok rješenja o razrezu ne postanu konačna, odnosno izvršna.

Podsjećamo javnost da je Porezna uprava Federacije BiH u cilju pravednijeg oporezivanja i ukidanja diskriminacije u oporezivanju igara na sreću i efikasnijeg nadzora, krajem 2015. godine inicirala izmjene zakona o oporezivanju igara na sreću, te poziva gradonačelnika Kasumovića da za predložene izmjene, ili neke druge bolje, učinkovitije i pravednije prijedloge oporezivanja osigura većinu za donošenje u Parlamentu Federacije BiH.

 

 

Porezna uprava Federacije BiH