print

U 30 kontrola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zatečeno 13 neprijavljenih radnika i zapečaćena 4 objekta

Objavljeno:07.10.2019

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Mostar su 4. oktobra 2019. godine na području  Mostara, Jablanice, Konjica, Čapljine izvršili 30 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku i ostale uslužne djelatnosti.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 13 neprijavljenih radnika, šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, jedan objekt koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i jedan objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja  i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćena su četiri objekta i u 18 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 65.200,00  KM.  

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem:

  • e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
  • SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
  • besplatnog poziva na broj 080 020 333, i
  • pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

                                                                  

                                                                Porezna uprava Federacije BiH