print

Predstavnici Porezne uprave Federacije BiH u posjeti Poreskoj upravi Crne Gore

Objavljeno:14.06.2019

Poresku upravu Crne Gore posjetili su predstavnici Porezne uprave Hrvatske i predstavnici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, zbog nastavka saradnje u oblasti elektronske fiskalizacije, kao i razmjene iskustava u oblasti mjerenja učinka.

Direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša u pozdravnom obraćanju naglasio je značaj jačanja regionalne saradnje i usvajanja pozitivne prakse na regionalnom nivou, posebno imajući u vidu sličan istorijski kontekst, ali i ista očekivanja koja međunarodna zajednica ima od svih zemalja regiona. Posebno je istakao vrijednost iskustava Hrvatske i Slovenije, koje su dio balkanske regije, ali su ujedno i članice Evropske unije.

Posjeta predstavnika Porezne uprave Hrvatske, sa direktorom Božidarom Kutlešom, nastavak je ranije uspostavljene komunikacije vezane za elektronsku fiskalizaciju, kroz koju su razmijenjena saznanja u provođenju ovog projekta u Hrvatskoj, a isti se  trenutno provodi i u Crnoj Gori.

Govoreći o iskustvima, predstavnici Porezne uprave Hrvatske su istakli benefite elektronske fiskalizacije vezane za kvalitetniju analizu rizika, efikasnije suzbijanje sive ekonomije i rast naplate prihoda, posebno u oblasti PDV-a.

Tokom sastanka predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave Crne Gore imali su priliku da sa kolegama iz Porezne uprave Hrvatske razmotre nedoumice u nekim od tehničkih pitanja vezanih za projekat elektronske fiskalizacije, a sve u cilju što uspješnije realizacije ovog projekta i prevencije eventualnih izazova u toku implementacije.

Predstavnici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, sa v.d. direktorom Šerifom Isovićem, borave u Crnoj Gori u cilju razmjene iskustava u oblasti mjerenja učinka organizacije, te upoznavanja s matricama i indikatorima za mjerenje učinka izrađenim u Poreskoj upravi Crne Gore u saradnji sa Poreskom upravom Španije kao twinning partnerom.

Nakon posjete Poreskoj upravi Crne Gore direktori poreznih uprava Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine uz direktora Poreske uprave Crne Gore učestvovaće na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona koji organizuje nedjeljnik NIN, s ciljem jačanja regionalnih veza u oblasti upravljanja javnim finansijama i rješavanja izazova s kojima se suočavaju sve ekonomije balkanske regije.