print

Sporazum sa Poreznom upravom Švedske

Objavljeno:23.03.2018

Četiri porezne administracije u Bosni Hercegovini potpisale su Sporazum o realizaciji projekta sa Poreznom upravom Švedske, čiji je osnovni cilj unaprjeđenje kapaciteta poreznih uprava i doprinos transformaciji u moderne, pouzdane i uslužne porezne uprave u BiH.

Projekat će trajati tri i po godine, zaključno do 31. decembra 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 26.500.000 švedskih kruna (5,4 miliona KM), i finansira ga Švedska agencija za međunarodni razvoj - SIDA-a. U toku 2015. godine stručnjaci iz Porezne uprave Švedske sa zaposlenima u sve četiri porezne administracije u BiH identifikovali su ključne oblasti zajedničke za sve administracije u kojima se želi ostvariti napredak. Prioritetne oblasti su:

  • Promjena načina razmišljanja zaposlenih u poreznim administracijama

  • Usluge poreznim obveznicima

  • Upravljanje rizikom porezne dicipline

    U oblasti promjena načina razmišljanja zaposlenih u poreznim administracijama posebno se želi postići napredak u pravcu izgradnje povjerenja u odnosu porezna  administracija – porezni obveznik, kao i promjena ponašanja poreznih službenika i jačanje interne komunikacije. Kad su u pitanju usluge poreznim obveznicima osnovni cilj je poboljšanje komunikacije sa poreznim obveznicima putem razvoja strategije usluga – poput poboljšanja funkcije CALL centra, unaprjeđenja web stranica i slično. U dijelu koji se tiče analize rizika želi se postići napredak modelima upravljanja rizicima, kako bi se pravilno selektovali obveznici koji obavezno trebaju biti kontrolisani.