print

POZIV POREZNIM OBVEZNICIMA

Objavljeno:21.12.2017

Poštovani porezni obveznici!

Do kraja tekuće fiskalne godine ostalo je još nekoliko dana.

Pozivamo vas da do 31.12.2017. godine izvršite plaćanje vaših dospjelih poreznih obaveza i da Poreznoj upravi FBiH dostavite zakonom propisane prijave.

Blagovremenim i urednim izvršavanjem svojih obaveza izbjeći ćete plaćanje zateznih kamata, koje se za svaki dan kašnjenja plaćaju po stopi od 0,04%, odnosno 14,6% na godišnjem nivou.

Poslovanjem u skladu sa zakonom nećete biti izloženi riziku plaćanja kamata i izricanja visokih kazni, i to:

  • za neprijavljivanje radnika do 100.000,00 KM,

  • za neplaćanje poreza na dobit do 100.000,00 KM,

  • za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000,00 KM,

  • za neizdavanje računa do 30.000,00 KM,

  • za neplaćanje doprinosa do 5.000,00 KM,

  • zabranu obavljanja djelatnosti i pečaćenje objekata.

Cilj Porezne uprave FBiH nije sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika, niti će to ikada biti. Naš cilj je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun.

Porezni obveznici, pozivamo vas i molimo da svoje obaveze izvršavate blagovremeno, odnosno da poslujete u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Porezna uprava FBiH želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Plaćanjem poreza gradimo bolju budućnost u kojoj ćemo imati socijalnu sigurnost, kvalitetno zdravstvo, bolje obrazovanje i sigurnu penziju.

Zahvaljujemo se svim poreznim obveznicima koji su uredno izvršavali svoje porezne obaveze i pozivamo ih da to i dalje čine.

Vaša Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine