• Krajnji rok za podnošenje Obrasca GPD-1051 je 02.04.2018. godine

  S obzirom da je 31.mart 2018. godine rok za predaju Godišnje prijave poreza na dohodak (Obrazac GPD-1051) za 2017. godinu i da pada u neradni dan, Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da je krajnji rok za podnošenje Godišnje prijave poreza na dohodak 02.04.2018. godine (ponedjeljak), shodno odredbama člana 99. Zakona o upravnom postupku (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 02/98 i 48/99).

 • Poziv za podnošenje Godišnje prijave poreza na dohodak

  Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike koji imaju obavezu podnošenja Godišnje prijave poreza na dohodak - Obrazac GPD-1051 za 2017. godinu da istu podnesu do 31. marta 2018. godine.

 • Osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2018. godinu

   

   


  Obavještavamo porezne obveznike da su u "Službenim novinama Federacije BiH" broj 7/18 objavljene osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2018. godinu.

   

   

   

 • Poziv poreznim obveznicima za prijavu radnika

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Zakonom o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa i Pravilnikom o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa propisano je da se prijava za zaposlenika vrši najkasnije dan prije početka rada zaposlenika prema sjedištu obveznika uplate doprinosa, a poslovne jedinice izvan mjesta sjedišta, prema sjedištu te poslovne jedinice.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Javni poziv za volontiranje i praksu

  Porezna uprava Federacije BiH poziva sva nezaposlena  fizička lica sa poslovnom sposobnošću, koja žele da se stručno osposobe za samostalan rad u struci, da podnesu prijavu za obavljanje pripravničkog staža ili volontiranje.

  Potrebe za obavljanjem pripravničkog i volonterskog staža možete vidjeti klikom na više.

 • Obavijest o elektronskom dostavljanju
  mjesečnih i godišnjih obrazaca za Igre na sreću

   

   

   

  Obavještavamo Vas da će od 06.02.2017. godine biti omogućeno elektronsko podnošenje mjesečnih i godišnjih obrazaca za Igre na sreću. Podnošenje obrazaca će se vršiti kroz nPIS aplikaciju. Mjesečni obrasci se dostavljaju najdalje do dvadesetog dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, a godišnji obrazac najkasnije do 10. januara tekuće godine za prethodnu godinu.

   
 • Nova E-usluga - brži i lakši uvoz obrazaca AUG-1031/ASD-1032
  u NPIS aplikaciju

   

   

  Porezna uprava Federacije BiH, svim poreznim obveznicima koji koriste nPIS aplikaciju, od 20.01.2017. godine omogućila je novu E-uslugu AUG-1031/ASD-1032 putem koje je omogućen unos obrazaca AUG-1031/ASD-1032 kroz specifikacije. 

 • POZIV POREZNIM OBVEZNICIMA

  Poštovani porezni obveznici!

  Do kraja tekuće fiskalne godine ostalo je još nekoliko dana.

  Pozivamo vas da do 31.12.2017. godine izvršite plaćanje vaših dospjelih poreznih obaveza i da Poreznoj upravi FBiH dostavite zakonom propisane prijave.

   

   

 • Prijavite nepravilnosti

   

   


  Poštovani građani,
  ovo je vaša domovina u kojoj  trebate biti sretni i zadovoljni. Ne dozvolite da vašu sreću i prosperitet ugrožavaju  oni koji izbjegavaju plaćanje  poreza državi. Zato vas pozivamo da učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona.

   

   

  Prijave se mogu dostaviti putem:
  - e-maila
  sivaekonomija@fpu.gov.ba  
   primjedbe@fpu.gov.ba,
  - SMS poruke na broj mobitela 061 724 610i,
  - besplatnog poziva 080 020 333.

 • DOPUNA JAVNOG POZIVA ZA OBAVLJANJE PRIPRAVNIČKOG STAŽA ILI VOLONTIRANJE

  Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine oglašava dopunu “Javnog poziva za obavljanje pripravničkog staža ili volontiranje u struci i organiziranje prakse za studente i đake”, objavljenog dana 10.01.2018. godine.

  Javni poziv se dopunjava kako slijedi:

 • Svi obrasci Porezne uprave Federacije BiH
  od sada i u elektronskom obliku

   

   

   

   

   

   

   

   

  Porezni obrasci, koji se primjenjuju od strane Porezne uprave na teritoriji Federacije BiH, od sada su dostupni i u elektronskoj formi.

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Brzo i jednostavno provjerite da li Vam je poslodavac uplatio doprinose

   

   

   

   

   

   

   

   

  Porezna uprava Federacije BiH, svim zaposlenim licima, omogućila je uslugu kojom je na brz i jednostavan način moguće provjeriti da li su im uplaćeni doprinosi. Ovu uslugu mogu koristiti osigurana lica koja su obavezno osigurana (zaposlene osobe) u skladu sa zakonima kojima se reguliše penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u Jedinstvenom sistemu Porezne uprave Federacije BiH.

   

   

   

   

   

   

   

   

080 020 333
Besplatan poziv za pitanja/primjedbe/prijave.

Novosti

Porezna uprava Federacije BiH je uprava u sastavu Federalnog ministarstva finansija/financija. Ovakva organizacija Porezne uprave postoji od 2002. godine,  kada je donesen Zakon o Poreznoj upravi Federacije BiH. Porezna uprava Federacije BiH je organizovana na dva nivoa, i to na nivou Središnjeg ureda sa sjedištem u Sarajevu i na nivou deset (10) kantonalnih poreznih ureda sa pripadajućim poreznim ispostavama (73 ispostave).


Više

Porezna uprava nadležna je za provođenje i izvršavanje aktivnosti iz oblasti svih vrsta federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih poreza i doprinosa, taksi, posebnih naknada, članarina turističkih zajednica, članarina obrtničkih komora i novčanih kazni za porezne prekršaje.

Unutrašnja organizacija Porezne uprave, vrste organizacijskih jedinica, njihova nadležnost, sistematizacija radnih mjesta sa opisom poslova grupisanih prema vrsti, stepenu složenosti, odgovornosti i drugim uslovima za njihovo izvršenje utvrđena je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Porezne uprave koji je u primjeni od juna 2013. godine. Više

Organizacijsku shemu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine možete preuzeti Ovdje.


Kontakt


Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine


Ul. Husrefa Redžića br. 4
71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 289 800
Fax: +387 33 206 535
E-mail: